Øyeblikksbilder

Snapshots

Øyeblikksbilder for solo klaver
(Snapshots for solo piano)

Vinteren 2022 kontaktet jeg pianisten Rune Alver om et mulig samarbeide. Vi har jobbet sammen før, noe som resulterte i at mitt verk Blue Traces ble med på platen Blaue Blume (LAWO Classics). Den gangen Blue Traces ble til, var det Alver som inviterte meg til samarbeide. 

Denne gangen tok jeg kontakt med ham. Jeg hadde en idé om å skape små klaverstykker, nesten som minetyrer, der idéen var å komponere noe tilsynelatende enkelt, en forenkling av notasjonen, samtidig som uttrykket skulle være sterkt. Gjerne forsterket, om jeg kunne klare det.

Jeg hadde et par skisser fra 2021 på denne idéen og tok dem med meg til ham. Det ble et vellykket første møte og siden den dagen tidlig i februar ’22 har vi møttes jevnlig og jeg har skrevet mange flere småstykker. Skissene har jeg latt Alver få spille på, vurdere, og respondere på. Det har ført til endringer og justeringer hele veien. Jeg har til og med endret rytmisk notasjon etter å ha vurderte Rune Alver's frasering. Man kan kalle det å låne en musikalsk intuisjon. 

Den første suiten er preget av invasjonen av Ukraina. Det var helt umulig å distansere kunstnerisk aktivitet fra grusomhetene som media formidlet. Den ble urframført i Bodø Domkirke.

Den andre suiten ble bestemt for en konsert på Siljustøl, hjemmet til Harald Sæverud. Jeg forsøker der å nærme meg den umiddlebarheten Sæverud klarte å skape med tydelige referanser til natur og fenomen i naturen.

Suite 3 er for det meste komponert i 2022 og vinteren 2023, men jeg hentet også frem musikk fra 2021 som jeg rekomponerte til formålet. I de naturskjønne omgivelsene jeg bor i, har jeg, som i suite nr 2, valgt å la titlene speile omgivelsene her ute både som fascinasjon over noe eller som forsøker å beskrive natur i musikk. Og kanskje viser jeg både humør og humor i denne suiten?

Øyeblikksbilder 1 – Bønn for fred (2021-22)

 1. Vizioso, alla marcia
 2. Tranquillo, in memoriam
 3. Grido (allegro)
 4. Serioso
 5. Dolente, dona nobis pacem

Øyeblikksbilder 2 – Siljustøl (2021-22)

 1. Lento moderato, quasi campana
 2. Allegretto flessibile, pastorale
 3. Andante, quasi pavane
 4. Simplice e flessibile, come un ruscello
 5. Moderato, resistenza
 6. Trise, quasi corno
 7. Allegro mod., danza rustica

Øyeblikksbilder 3 – Birkeland (2021-23)

 1. Canzone
 2. Quasi una barzelletta
 3. Quasi neve
 4. Quasi arpa
 5. Risoluto
 6. Quasi brina
 7. Hymnus
 8. Rituale