Fraxinus Excelsior

Fraxinus Excelsior er det latinske navnet for tresorten Ask. Ask har også gitt navnet til Asker, til og med kommunevåpenet bærer tydelig preg av det, aå på den måten er forbindelsen mellom tittel og korpset åpenbar.

Jeg synes også at det latinske navnet har noe verdig over seg. Excelsior betyr bl.a. "alltid oppover", noe som jeg mener man kan lese som et generelt motto for et hardtarbeidende skolekorps.

Stykket er spesielt designet for korpsets besetning. Allerede i innledning trekkes noen utøvere frem. Alt-saxofon, trompet, trombone, euphonium og tuba spiller solistiske passasjer gjennom hele stykket.

I tidligere tider kalte man denne formen for concerto grosso. Man kan si at jeg er litt inspirert av den måten å organisere besetningen på. Jeg har også forsøkt å sikre at instrumentasjonen forøvrig passer musikantene i Asker skolekorp. Her har dirigent Tanja Räsänen vært en viktig informant!

Musikalsk sett fremstår stykket som en lek mellom en velkjent skalatype, som i blues, og motivisk arbeide som ikke nødvendigvis kjennetegner bluesen i det hele tatt. Dermed oppstår det forhåpentligvis friksjon mellom det som ligger opplagt for våre ører og det som ikke gjør det.

Jeg håper også at valg av rytmer og akkorder tenner en gnist i korpset. Det er da sluttresultatet - selve fremføringen - blir aller best.

Tusen takk til Tanja Räsänen som tok initiativet til at stykket skulle skrives.

Torstein Aagaard-Nilsen


Fraxinus Excelsior ble bestilt av Asker skolekorps i anledning 90 års jubileet i 2015,
med støttet fra Norsk kulturråd.