Fabellandet

(2009/2010) for 3-3-3-3-4-3-3-1-perc-(additional ensembles, childrens chorus) strings (MIC) (dur: 65)

Commissioned by Ung Symfoni/Kjell Seim with support from the Norwegian cultural fund

Fabellandet - et symfonisk eventyr

Mennesker har til alle tider hatt behov for å forklare kaoskreftene. Eventyrene våre er gode eksempler. Det gode kjemper mot det onde i en verden der løsning på problem bare har fantasien som grense. Eller i de urnorske eventyrene om Askeladden som ved hjelp av åpenhet, fantasi og kreativitet løser de mest umulige oppgaver.

Eventyrene går aldri av moten, tvert imot. I en moderne høyteknologisk verden finner eventyrene fortsatt plass og grobunn,  men de fortelles på nye måter. Ved siden av den muntlige fortellertradisjonen har tegnefilmer, animasjoner og dataspill gjort eventyrene aktuelle i vår tid.

I fantasybøkene har skikkelsene fra eventyrverdenen fått nytt liv og spennende roller, og i spillverdenen har de blitt levendegjort i virkningsfulle animasjoner som spilleren rett og slett trer inn i. Ny teknologi har muliggjort en slik levendegjøring og skapt en ny verden, en virtuell virkelighet der troll, dauinger, alver, drager og andre skapninger holdes levende.

Avansert grafikk og kraftige PC´er gjør eventyret virkelig i hodet på den som spiller, kanskje mer levende og besettende enn noen gang. Som i Narnia-krønikene til C.S. Lewis, spiller denne forestillingen på menneskets plass i eventyret. Menneskebarnet bærer en byrde: det er det eneste som kan redde eventyrverdenen fra å kollapse i sitt eget kaos. Som i Michael Ende sin roman Den uendelige historie, der eventyrverdenen gradvis forsvinner på grunn av menneskenes fornektelse av drømmer og fantasi. Hovedpersonen føres på magisk vis inn i en døende verden der han finner løsningen ved gi barnekeiserinnen et navn.

Regine Normann (1867 - 1939)skrev et interessant eventyr som heter Prinsessen som gikk til jordens hjerte. Her skyver en deprimert far (kongen) sin datter fra seg fordi hun er munter mens han sørger over tapet av sin kone (og barnets mor). Alle hennes faste holdepunkt rives opp og hun står der alene og forlatt. Det ender godt. Nettopp barnesinnets uforbeholdne kjærlighet og tiltro til vesener og mennesker redder mange underveis og tilslutt redder det faren.

Eventyret eksisterer bare når fantasien vår åpner seg og vi leser. Musikk eksisterer bare i det øyeblikket noen lytter. Ligger det en parallell her?

Billedgjort symfonisk musikk

Fabellandet forteller en historie, men er like mye en vandring blant eventyrenes og mytologienes fantastiske skikkelser. Det er ikke noe mål at historien skal være unik eller original. I scenebeskrivelsene finnes mange referanser til kjente eventyr og sagn, men felles for dem er at de på mange måter er fantasiverdenens arketyper. Man kan nesten ikke forestille seg norske eventyr uten at troll møter mennesker, eller mytologi uten monsterlignende skapninger, f.eks. drager.

I Fabellandet bearbeides aksen fantasi – virkelighet på en estetisk måte som kan stå som en kommentar til de bildene og effektene dataspill og filmer skaper. De menneskelige samhandling bak alt som skjer på scenen vil sette online opplevelser i et perspektiv: på scenen tar de på hverandre, danser sammen, spiller sammen, holder hverandre i hendene, er sammen som mennesker, men er like fullt i en fargerik og fabulerende fantasiverden.

 

Fabellandet ble bestilt av Ung Symfoni (UNOF Hordaland), og dirigent Kjell Seim, med støtte fra Norsk kulturråd.

Torstein Aagaard-Nilsen - komponist/idé -


 

Hva scenene forteller

1. Prolog - tonen

(Alvesang: jentekor)

2. Jenta - spillet

En jente ("Jenta") kommer inn, hun er intenst oppslukt i sitt dataspill. Spillet blir levende.

3. Inn i eventyret

Alvene viser seg. Alvegutten trer fram og vil ha Jenta med seg til Fabellandet.

4. Alvene

Plutselig befinner Jenta seg i alvenes landsby. Det finnes ingen toner der. Alvemoren forteller et sagn om at et menneskebarn kan skaffe tonen tilbake.

(Alvenes hvisking: jentekor)

5. Den Eldste

Under seremonien får Jenta oppdraget av den eldste alven, samt gode råd og utrusting: en nøkkel som kan låse opp alle stengte dører, og et alvesverd. Alvegutten får i oppdrag å følge henne på veien. Tonen er fraktet til Fabellandet og voktes av en drage, den samme dragen som vokter trollenes hjerter.

6. Havet

Den Eldste skal over havet, men det blir ikke et trist farvel. Han blir ønsket lykke til på veien mot neste del av livet.

7. Draug - dødsvarsel

Hyl og fæle skrik. Draug og andre styggeting fra havet. Jenta og Alven klarer så vidt å unnslippe. De flykter mot skogen.

(aksofonister)

8. Skogtroll

I skogen er det også skummelt og skogtroll dukker opp. De er ikke bare skumle, de er klumpete og dumme også. Når sola renner må de skynde seg vekk.

(Dyp messing)

9. Huldrefolk

De danser, lokker og lurer og klarer tilslutt å forhekse Alvegutten med seg inn i fjellet.

(Hardingfelespillere)

10. Jenta - alene

Jenta står rådvill og fortvilet tilbake. Hun går videre opp i fjellet.

11. Fjelltroll

Bulder i det fjerne. Etterhvert dukker fjelltroll opp. De har ikke hjerte på seg og kan ikke drepes. Jenta trenger hjelp. Alvegutten kommer til unsetning i siste liten. Fjelltrollene blir skremt når Dvergene gjør sin entrè.

(Ekstra slagverkere)

12. Dvergene

Dvergene hakker og banker. De elsker å lete etter edle metaller. Jenta gir dvergkongen nøkkelen som takk for at hun fikk hjelp. Da røper dvergene hvor dragehulen er og viser dem retningen dit.

(Rockeband)

13. Dragene

Drager kan også være vakre skapninger - flygende og fargerike der de danser i vinden.

14. Den Sorte Dragen

Dragens skrik kan høres, de vet at den nærmer seg. Plutselig er darsgen rett framfor dem og blir kamp. Jenta blir slått ut og alene mot dragen er Alvegutten sjanseløs.

(Ekstra slagverkere)

15. Jenta - sorg

Jenta våkner og skjønner hva som har skjedd. Alver og dverger sørger med henne. Alvene og dvergene gjør det de kan for å få Jenta til å fortsette å kjempe.

16. Dragen drepes

Jenta skjønner nå at hun må klare oppdraget. Hun nærmer seg den Sorte Drages tilholdssted. Det blir ny kamp og hun klarer å drepe den med sverdet hun fikk av alvene! Dragen har ikke tonen der, men vokter en ring.

(Ekstra slagverkere)

 

17. Utrøst

Ringen er magisk! Den som eier ringen og ser gjennom den finner det den søker. Jenta ser gjennom ringen og hun ser Fabellandet som en hildring vest i havet. Den Eldste fortalte at der Jordens hjerte er, vil hun også finne Tonen som skaper harmoni i verden. Hun må dit!

18. Jordens hjerte

Jenta finner skrinet med Jordens hjerte. Hun løfter det opp ledsaget av alvenes hviskekor. Når hun løfter det opp, klinger tonen som skaper harmoni i verden og alvene får igjen sangstemmen!

19. Føniks

Føniks flyr høyt. Den tar fyr, brenner opp og av asken kommer Alvegutten!

(Fløytister)

20. Sluttscene

Alle samler seg til storslått fest til ære for Jenta og Alvegutten. Men når festen er over og mørket senker seg, er Jenta igjen alene for sitt dataspill. Oppdraget er fullført. Det er tid for å skru av.


 

Alvene (kor), tekst:

(hvisker, stemmeløse)

Ssh, vi er venner, Ssh, vi er venner, kloke, Ssh, vi er venner, sterke, Ssh, vi er venner, vakre, Ssh, vi er venner, mystiske, Ssh, vi er venner, vi er alver.

Ssh, Den Sorte Dragen, Ssh, Den Sorte Dragen kom, Ssh, vi måtte kjempe, vi er alver, vi måtte kjempe for, tonen vår, som skaper, harmoni, i verden, Vi er alver, vi måtte kjempe for, tonen, som skaper, harmoni i verden.

Ssh, Den Sorte Dragen, ble for sterk, Den Sorte Dragen, ble for sterk for oss.

Ssh, vi er kloke, vakre, sterke, mystiske, Ssh, vi er alver.

Den Sorte Dragen, ble for sterk for oss, for sterk, for stor, for ond for oss, Ssh, den, tok tonen

Dragen, tok tonen, fra oss, tok tonen vår, stemmen vår, Ssh, kan du hjelpe? Ssh, vi er alver, vi må synge, Bare et menneske, kan hjelpe, Ssh, vi må synge, Dragen tok tonen, Kan du hjelpe?

Ssh, vi er alver, ssh..., Jordens hjerte

hviske:

Jordens hjerte - vi er alver, Jordens hjerte - vi er venner

Jordens hjerte - har tonene, Jordens hjerte - har tonene vår

(Koret synger)

Vi er alver, Vi er venner, Vi har fått tilbake tonen - tonen som skaper harmoni i verden

Vi er alver, vi må synge, Vi er alver, vi må synge

(tekst: Torstein Aagaard-Nilsen)